Чудотворна икона на Св. вмчк Георги Победоносец

Всецарица   Св. Георги   Свети мощи   Св. Кръст Господен 

 

В храм „Св. Атанасий“ – Варна се намира копие на чудотворната икона на Св. вмчк. Георги Победоносец от Зографския манастир на Света гора. Иконата е щедър дар от братството на светата обител за всички посетители на храма, които търсят утеха и молитвена подкрепа. Образът на светия великомъченик и чудотворец Георги се намира на северната стена при входа на храма. 

Чудотворната икона на Свети Георги Победоносец в храм "Св. Атанасий"
Копие на чудотворната икона на свети великомъченик и чудотворец Георги Победоносец – дар от монасите на Зографския манастир на Света гора – Атон

 

Изображението е известно и като Молдовската чудотворна икона на св. Георги Победоносец, тъй като оригиналът е бил притежание на молдовския владетел Стефан. Според преданието светителят и чудотворец се явява в съня на воеводата Стефан преди трудна битка с турците и му обещава своята помощ, но и му заръчва да обнови Зографската обител на Атон.

На следващия ден с помощта на св. Георги, молдовският владетел печели битката. Мнозина свидетелстват, че са видели самия св. Георги Победоносец да предвожда войската му. В своята благодарност към светия чудотворец воеводата Стефан заповядва Зографският манастир да бъде напълно обновен, а иконата на св. Георги да бъде пренесена и поставена в атонската обител. През XVIII – XIX в. в Санкт Петербург е изработен и обков за чудотворния образ на Св. вмчк Георги. Молдовската икона в Зографската света обител проявява множество чудеса и до днес. 

Отслужване на акатист пред чудотворната икона на св. Георги Победоносец
Всеки четвъртък от 17:00 се отслужва акатист към Св. Георги

Историята на храм „Св. Атанасий“, по Божия промисъл, се свързва и със св. вмчк Георги. 6 май, Гергьовден, дори се чества като втори храмов празник, тъй като южният престол в олтара е пренесен от старата църква, която е била посветена на Св. вмчк Георги и се е намирала се в пределите на днешните Римски терми. След разрушаването ѝ от атеистичния режим през 1948 г., престолът се запазва в олтара на „Св. Атанасий“.

Всеки четвъртък от 17:00 ч. в храм „Св. Атанасий“ се отслужва акатист пред чудотворното копие на Зографската икона на св. вмчк Георги Победоносец. Записват се и имена за споменаване в общата молитва.

 

Молитва към Св. вмчк Георги

О, всехвални, свети великомъчениче и чудотворче Георгие, погледни на нас с бързата си помощ и умоли човеколюбивия Бог да не осъжда нас грешните за нашите беззакония, но да ни стори по великата Си милост. Не презирай нашата молба, но изпроси ни от Христа Бога тихо и богоугодно житие, душевно и телесно здраве, на земята плодородие и във всичко изобилие. Да даде Той на православния наш народ и на цялото боголюбиво войнство победа над враговете и да укрепи страната ни с постоянен мир и благословение, най-вече да ни огради със Своите свети ангели, за да се избавим при напущането на този живот от сплетните на лукавия и да застанем пред престола на Господа на славата. Чуй ни, страстотрепче Христов Георгие, и моли непрестанно за нас триипостасния Владика на всички – Бога, щото с Неговата благодат и човеколюбие и при твоята помощ и застъпничество да намерим милост, да застанем с ангелите и архангелите и със всички светии отдясно на правосъдния Съдия и непрестанно да Го славим с Отца и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин.