Дамски камерен хор при храм "Св. Атанасий" град Варна

Църковен хор

КРАТКА БИОГРАФИЯ НА ХОРА

Дамският камерен хор при храм „Свети Атанасий” град Варна е създаден през май месец 2003 година под ръководството на Евгения Григорова с благословията на ст.ик. Дончо Александров и иконом Антон Парушев . През годините той е дирижиран от: Теодора Андреева, Розина Цонева и Евгения Григорова. Съставът се състои от 12 хористки с различни професии и великолепни гласови данни  и солист – Любомир Григоров.

Хорът достойно работи за утвърждаване авторитета на православното пеене, както с молитвените изпълнения по време на литургиите в храма, така и с многото концертни изяви в страната – градовете: Добрич, Трявна и др. Ежегодно участва: във Фестивала за старинна и духовна музика „Stravaganza” в град Каварна; в организираната от Българският хоров съюз Национална хорова инициатива ”България пее”; изнася концерти на сцена „Раковина” в Морската градина.

Дамски църковен хор при храм "Св. Атанасий"
Дамски камерен хор при храм „Свети Атанасий“ с диригент Евгения Григорова и солист Любомир Григоров

Традиция станаха и концертите „Дамски камерен хор и приятели”, очаквани с нетърпение от многобройните почитатели на състава. Носител е на дипломи от ХIV международен фестивал на православната музика ”Света Богородица-Достойно есть” в град Поморие – 2017 година. През 2018 година изнася концерт в храма съвместно с Негово Високопреподобие Архимандрит Никодимос Каварнос. През 2019 година съставът участва в Хоровата среща ”Свети Георги победоносец” в град Русе.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, дамският хор при храм „Свети Атанасий” и мъжкият хор при Катедралния храм ”Свето Успение Богородично” се обединиха в Епархийски смесен хор, който пее на големи Господски празници, тържествени чествания на годишнини и на литургии с Митрополит Йоан и Патриарх Неофит във Варна, Шумен и Велики Преслав.