Св. Богородица Всецарица

Всецарица   Св. Георги   Свети мощи   Св. Кръст Господен 

 

Оригиналът на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица (още известна като Пантанаса) се намира във Ватопедския манастир на Света Гора – Атон. Изписана е през XVII в. и според преданието се счита за благословението на стареца Йосиф Исихаст към учениците му. 

През вековете множество молитви изречени пред светия образ на Богородица Всецарица са били чути и са довели до чудотворни изцеления и душевни преобразявания.

Чудотворна икона на Света Богородица Всецарица
Чудотворно копие на иконата „Пресвета Богородица – Всецарица“ от Ватопедския манастир на Света гора – Атон

На 21 ноември 2014 година с литийно шествие от Катедралния храм „Успение Богородично“ до храм „Св. Атанасий“ беше донесено копие на иконата Пресвета Богородица Всецарица, по инициатива на църковното настоятелство при храма и с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Оттогава иконата се намира на южната стена при входа на храма за поклонение от християните в града и поклонници от страната и света. 

Иконата е изписана от монах-иконописец от Ватопедския манастир и престояла повече от 40 дни в олтара на храма в манастира. Била е изкарвана и поставяна до оригинала при отслужване на молебен канон към Пресвета Богородица.

Акатист на празника на иконата Пресвета Богородица "Всецарица"
Отслужване на акатист към Пресвета Богородица „Всецарица“ в деня, когато се чества иконата – 18 август

За краткото време, в което копието на чудотворната икона на Всецарица се намира в храм „Св. Атанасий“, вече има множество чудотворни изцеления в града на хора пристъпили с вяра и молитва към Пресвета Богородица. Всеки, който се прекланя с жива вяра и надежда пред чудотворната икона получава утеха в трудните си моменти.

Пресвета Богородица Всецарица е особено бърза помощница на хора страдащи от онкологични заболявания и различни зависимости.

В храм „Св. Атанасий“ всяка сряда от 17:00 ч. се извършва акатист към чудотворната икона на Пресвета Богородица “Всецарица“. Записват се и имена за споменаване в общата молитва. 

Молитва към Пресвета Богородица „Всецарица“

О, Пречиста Божия Майко, Всецарице! Чуй нашите многострадални въздишки пред Твоята чудотворна икона. Погледни милостиво на страдащите от неизлечими болести Твои чеда, които с вяра се покланят на Твоя свят образ! И както птицата покрива с криле своите птиченца, така сега и Ти, Която си вечно жива, ни покрий с Твоя всецелебен покров. Там, където жестоките скърби се преусилват и стават непоносими, изпрати ни търпение и облекчение. Там, където в душата се е вселил мракът на отчаянието, нека да възсияе неизказаната Божия светлина! Утеши малодушните, укрепи немощните, дарувай на ожесточените сърца смекчаване и духовно просветление. Изцери боледуващите Твои люде, о Всемилостива Царице! Благослови ума и ръцете на тези, които ни лекуват, за да послужат те като оръдие на Всемогъщия Лекар Христос, нашия Спасител. О, Владичице Всецарице, молим се пред Твоята икона, сякаш Ти Самата стоиш пред нас! Простри ръцете Си, изпълнени с изцеления, Ти, Радост на скърбящите, Утешение на печалните, та като получим бързо чудотворна помощ, да прославим Живоначалната и Неразделна Троица – Отец, Син и Светия Дух во веки веков. Амин.