Житие на
Свети Атанасий Велики

Св. Атанасий е роден в град Александрия между 293 и 298 г. от родители християни. Като дете той е претърпял жестокото гонение на християните при император Диоклитиан в 303г.

Повече

 
Уникални посещения:
Днес 250
Вчера 352
Общо 586922 за 4768 дни
Средно дневно 124
Рекорд 564 на 18.01.2017 (23:59)

 

Жития на светци


Св. мъченица Александра, Св. мъченик Лазар Български
2017.04.23 - 07:00

(23 април)
Житие на свети мъченик Лазар Български

Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои на 14 километра от гр. Габрово. Още като момче той оставил родното си място и отишъл в Мала Азия. В селото Соми той бил нает за овчар, но като християнин предизвикал омразата на турците против себе си и някой се турски големец го хвърлил в тъмница.

След дълги изтезания и жестоки мъчения, които Лазар мъжествено понасял поради голяма любов към Христа, той бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Господ го приел във вечните Свои обители и го рославил на небето и на земята: над мощите на св. Лазар ставали много чудеса. За него било написано житие и била съставено служба в негова чест, които според описа на проф. Иван Шишманов се намирали в частна библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, но които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир ''Свети Архангели'', гдето е означено и родното му село Дебелдял.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

----------------------------------------------------------------------
Информацията е взета от сайта www.pravoslavieto.com
И още ...

Св. мъченица Александра, Св. мъченик Лазар Български
Св. преподобни Теодор Сикеот († 613)
Св. патриарх Йосиф Прекрасни (Целомъдрени) († ок. 1700 г. пр.Хр.), Св. свещеномъченици Януарий и Теодор в Пергия
Св. преподобни Теодор Трихина († 400), Св. Анастасий Синаит I, патриарх Антиохийски, Св. преподобни Анастасий Синаит, игумен на Синайската планина († ок.695), Пренасяне мощите на Св. Николай (Велимирович) Жички и Охридски (1881-1956)
Св. преподобни Иоан Вехтопещерник (VIII век), Св. мъченици Христофор и Теона
Архив

 

Copyright © Храм Свети Атанасий Варна - Created & Powered by Studio IDA